Schilderen met Acrylverf

Acrylverf is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een van de meest gebruikte verfsoorten voor kunstschilderen. De eenvoudige verwerking en korte droogtijd hebben ervoor gezorgd dat acrylverf in hoog tempo aan populariteit heeft gewonnen.

Binnen dit artikel kijken we wat acrylverf precies is, wat de voordelen ervan zijn en hoe je ermee kunt beginnen. Kortom; alles wat jij moet weten over schilderen met acrylverf! 

Wat is acrylverf? 

Kort gezegd is Acrylverf een synthetische verf, gemaakt door verschillende pigmenten met elkaar te mengen en acryl als bindmiddel toe te voegen. Acrylverf is erg veelzijdig. Zo kan de verf gebruikt worden op veel verschillende ondergronden, waaronder canvas, papier, hout, en zelfs metaal.

Wat acrylverf echt opmerkelijk maakt, is de snelle droogtijd. In tegenstelling tot olieverf, waarbij het dagen tot weken kan duren, is acrylverf al na 60 minuten handdroog. Hierdoor is acrylverf ideaal wanneer je verschillende lagen aan wilt brengen. Wat het schilderen dynamischer en uitdagender maakt.

5 belangrijkste eigenschappen & voordelen van Acrylverf:

  • Droogtijd: Acrylverf heeft een snelle droogtijd in vergelijking met olieverf. De verf is na 60 minuten in de meeste gevallen handdroog en overschilderbaar. Vervolgens duurt het 3 tot 4 dagen voordat de verf volledig is uitgehard. 
  • Oplosbaarheid: In tegenstelling tot olieverf is acrylverf watergedragen en kan het gemakkelijk verdund en gereinigd worden. Olieverf vereist oplosmiddelen zoals terpentine voor verdunning en reiniging. Uiteraard geeft persoonlijke voorkeur hierbij meestal de doorslag. 
  • Flexibiliteit: Acrylverf is zeer flexibel en kan op vrijwel elk oppervlak worden aangebracht Denk hierbij aan canvas, hout, papier, metaal en zelfs stof. Het kan zowel dun als dik worden aangebracht, waardoor kunstenaars verschillende texturen en effecten kunnen creëren. 
  • Kleurechtheid: Acrylverf behoudt zijn kleur en vervaagt niet na verloop van tijd, in tegenstelling tot aquarelverf, wat gevoeliger is voor verbleken bij blootstelling aan licht.
  • Overlappen van lagen: Acrylverf maakt het gemakkelijk om lagen over elkaar heen te schilderen, aangezien eerdere lagen snel drogen. Dit stelt kunstenaars in staat om fouten te corrigeren en diepte aan hun schilderijen toe te voegen.

Kortom, acrylschilderen is een veelzijdige en toegankelijke schildertechniek die zowel geschikt is voor beginners als gevorderde kunstenaars vanwege zijn snelle droogtijd, flexibiliteit en mogelijkheid om op verschillende oppervlakken te werken. Het biedt een uitstekend alternatief voor andere verfsoorten zoals olieverf en aquarel, afhankelijk van de behoeften en voorkeuren van de kunstenaar.

Beginnen met Acrylverf

In onze ogen is acrylverf ideaal voor beginnende kunstenaars. Het is een verf die veel wordt verkocht en daarom makkelijk verkrijgbaar is, daarbij is de verf relatief eenvoudig in gebruik.

De snelle droogtijd zorgt ervoor dat je lagen kunt aanbrengen en daardoor fouten kunt corrigeren. Ook zorgt het voor sneller resultaat, wat een motiverende factor kan zijn voor mensen die net beginnen met schilderen.

Maak een schets

Het voordeel van het maken van een schets bij het schilderen is dat het helpt bij het verfijnen van de compositie en verhoudingen van het schilderij.

Het stappenplan voor acrylschilderen 

Stap 1: Voorbereiding

Zoals besproken kan acrylverf op veel verschillende ondergronden worden aangebracht. Ons advies is echter om te beginnen met een canvas. Een schoon canvas vormt hierbij de basis voor jouw kunstwerk. Veel kunstenaars geven de voorkeur aan een getint canvas boven het traditionele wit, omdat dit een neutrale achtergrond biedt.

Breng een dunne laag van een neutrale tint aan, om het felle wit te verminderen. Dit zorgt er voor dat je makkelijker met licht en donker kunt spelen. 

Stap 2: Kies jouw kleurenpalet

Bij acrylschilderen draait het om keuzes maken. Begin met een beperkt aantal basiskleuren en maak het jezelf niet te moeilijk. Zwart en wit zijn onmisbaar. Voeg hier enkele primaire kleuren aan toe. Naarmate je meer vertrouwen opbouwt, kun je het palet uitbreiden.

Stap 3: Begin met eenvoudige vormen

Voordat je je aan een complex kunstwerk waagt, is het belangrijk om vertrouwd te raken met je materialen. Oefen met verschillende penseelstreken, experimenteer met mengen en ontdek de diversiteit van tinten die je kunt bereiken. Begin met eenvoudige vormen en figuren om je kwasttechnieken te verfijnen.

Stap 4: Start met een eenvoudig onderwerp

Kies voor je eerste project een ongecompliceerd onderwerp. Landschappen met minimale details zijn hiervoor ideaal. Concentreer je in deze fase op basisvormen en structuren voordat je complexere elementen toevoegt.

Stap 5: Laag voor laag opbouwen

Zoals besproken is het werken met lagen de kracht van acryl. Maak gebruik van deze eigenschap door je schilderij laag voor laag op te bouwen. Laat elke laag volledig drogen voordat je een nieuwe aanbrengt. Dit biedt niet alleen de mogelijkheid om fouten te corrigeren, maar stelt je ook in staat om diepte en textuur geleidelijk toe te voegen aan je kunstwerk. 

Voeg details toe

Details toevoegen aan een schilderij helpt om de afbeelding realistischer en meer interessant te maken.

Een schildersezel gebruiken bij het schilderen met acrylverf

Een goede schildersezel is nuttig bij het schilderen met acrylverf omdat het een stabiele en verstelbare ondergrond biedt waarop het schilderij kan worden gemaakt. Het voorkomt dat het schilderij op een ongelijk oppervlak wordt gemaakt, wat invloed kan hebben op de verhoudingen en compositie.

Bovendien biedt een schildersezel de mogelijkheid om het schilderij op verschillende hoeken en posities te bekijken, wat helpt bij het beoordelen van de compositie en het maken van aanpassingen. Een schildersezel biedt ook de mogelijkheid om het schilderij makkelijker te verplaatsen en op te bergen als het nog niet af is.

Ontdek al onze schildersezels

Bij AYOO hebben we een aanbod voor zowel

beginners als voor professionals.

Schildersezels